PINTA Kwas Theta 24,7°

Styl: Wild Sour Cherry RIS
ekstrakt: 24,7°Plato
alkohol: 10,2% obj.
IBU: b.d.

PINTA Kwas Theta 24,7° - zajęło nam to prawie 7 miesięcy. Dlaczego? Najpierw uwarzyliśmy solidnego, czekoladowo-palonego RISa i przefermentowaliśmy go kombinacyjnie - szczepem drożdży piwnych i drożdży do whiskey. Dodatkowo, część brzeczki została zakwaszona świeżym blendem bakterii kwasu mlekowego i połączona z piwem. W drugim etapie, do kwaśnego stoutu dodaliśmy 1000 litrów świeżo tłoczonego soku z polskich kwaśnych wiśni dla podbicia kwaśności i nadania posmaków owocowych. Trzeci etap, to 6-miesięczne "wykańczanie" RISa przez dzikie drożdże Brettanomyces. W Kwasie Theta pierwsze skrzypce gra wyraźna kwasowość o charakterze mlekowo - owocowym. Na drugim planie znajdziemy kombinację akcentów palonych, gorzkiej czekolady i brettowego "funky". Finisz piwa jest słodkawy z zaznaczoną goryczką i wiśniowym posmakiem. PINTA Kwas Theta 24,7* - kwaśny, dziki i owocowy Russian Imperial Stout.

 
Receptura:  Ziemowit Fałat & Paweł Masłowski.
 
Składniki: / Ingredients: woda, słody jęczmienne: Weyermann®: Pale Ale, palony jęczmień; Thomas Fawcett: Crystal, Red Crystal, Pale Chocolate, Chocolate; chmiele: Admiral, East Kent Golding, Fuggles; ekstrakt chmielowy CTZ (USA); sok z polskich, kwaśnych wiśni; cukier; drożdże Safale US-05, Safspirit American Whiskey; blend bakterii kwasu mlekowego: L. plantarum, L. delbrueckii, L. brevis; blend dzikich drożdży Brettanomyces: The Yeast Bay "Amalgamation".
 
Surowce dla PINTY dostarcza Browamator®.
 
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Dostępne w butelkach o poj. 330 ml.
 
Szkło: snifter PINTY.
Temp. serwowania: 9-11°C.
Kulinaria:  gęsina, tort czekoladowo-wiśniowy.

 

  • ostatni rozlew: Zima 2016.

PINTA Eisbock Grand Prix 27,0°

Styl: Eisbock
ekstrakt: 27,0°Plato
alkohol: 11,2% alk.
IBU: 31
więcej

PINTA Brett IPA 15,1°

Styl: Wild IPA
ekstrakt: 15,1°Plato
alkohol: 7,5% obj.
IBU: 70
więcej

PINTA Kwas Epsilon 18°

Styl: Double India Sour
ekstrakt: 18,0°Plato
alkohol: 6,0% obj.
IBU: 50
więcej

PINTA a ja pale ale 12,0°

Styl: American Pale Ale
ekstrakt: 12,0°Plato
alkohol: 4,5% obj.
IBU: 41
więcej

STRONA PRZEZNACZONA WYŁĄCZNIE
DLA OSÓB PEŁNOLETNICH

CZY MASZ UKOŃCZONE 18 LAT?
TAK / NIE

Web only for adults

ARE YOU 18 YEARS OLD?
YES / NO

ZAPRASZAMY PO OSIĄGNIĘCIU PEŁNOLETNOŚCI

_

come back when you're 18