Blog

Król Lata / le Roi de l'Eté 11,5° - czy piliście kiedyś owsianego Witbiera?

Król Lata / le Roi de l'Eté 11,5° - czy piliście kiedyś owsianego Witbiera?

PINTA oraz Brasserie du Pays Flamand polecają gładkie orzeźwienie: Król Lata / le Roi de l'Eté 11,5° - PL-FR Hoppy Oatmeal Witbier. Wspólnie z Olivierem i Mathiew, naszymi kompanami z francuskiego Brasserie du Pays Flamand przygotowaliśmy autorską wersję lekkiego, cytrusowego, dobrze nachmielonego Witbiera. Króla Lata uwarzyliśmy wspólnie w Zawierciu końcem kwietnia - dzień przed Warszawskim Festiwalem Piwa. 15% zasypu to płatki owsiane - po to aby piwo jeszcze bardziej gładko gasiło pragnienie Emotikon winkChmielenie francuskim Strisselspalterem i amerykańską Citrą. Cette bière blanche, à base d'orge, de blé et d'avoine, est finement épicée avec des écorces d'orange. Son côté houblonné à cru avec le houblon Citra lui donne un côté désaltérant sans pareil ! Brassée en collaboration par PINTA et la Brasserie du Pays Flamand en Pologne, le Roi de l'Eté vous accompagnera lors des journées ensoleillées ! Pierwsza warka został rozlana wyłącznie do beczek - połowa pojechała do Francji, połowę rozesłaliśmy do polskich pubów. Kolejna warka jest już w przygotowaniu, więc Król Lata w butelce pojawi się jeszcze tego lata.

więcej
TO ØL / PINTA Kwas Alfa 11,5° - prawdziwe żytnie piwo kwaśne!

TO ØL / PINTA Kwas Alfa 11,5° - prawdziwe żytnie piwo kwaśne!

Przedstawiamy coś zupełnie nowego - TO ØL / PINTA Kwas Alfa 11,5° czyli piwo żytnie kwaśne - Sour Rye Pale Ale - Sour Sur Żur. Kwas Alfa to wspólne piwo PINTY oraz duńskiego browaru TO ØL. Warzyliśmy końcem marca w Zawierciu, wspólnie z Tobiasem Emilem Jensenem, piwowarem z TO ØL. Ponieważ według nas Kwas Alfa to naprawdę coś innego, poniniżej zebraliśmy trochę konkretów na temat warzenia, zakwaszania bakteriami kwasu mlekowego oraz chmielenia naszego Hoppy Sour Ale. Premiera na stoisku PINTY podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa - 24-26 kwietnia 2015 r. W kolejnych dniach zostanie rozesłane do pubów i sklepów w Polsce a w kolejnych tygodniach także do innych krajów na świecie - ponoć także do Brazylii i Korei - czyli wszędzie tam, gdzie dociera TO ØL   

więcej
PINTA Miesiąca Kwietnia - takAHaka 19,1°

PINTA Miesiąca Kwietnia - takAHaka 19,1°

PINTA Miesiąca Kwietnia - takAHaka 19,1° To już 64 miejsca w Polsce - w tym nowe puby w Rzeszowie, Krakowie, Warszawie i Katowicach!Same szczegóły: http://www.browarpinta.pl/pinta-miesiaca83 beczki zostały rozesłane - moment podpięcia pod kran puby ustalają samodzielnie. Smacznego!

więcej
To Øl / PINTA After Brewing Party - 26.03.2015 - zaproszenie

To Øl / PINTA After Brewing Party - 26.03.2015 - zaproszenie

26 marca zapraszamy do Krakowa na specjalną imprezę pod hasłem To Øl / PINTA After Brewing Party.  Po całym dniu warzenia w browarze w Zawierciu, przenosimy się do Krakowa - w Viva la PINTA od godz. 17 świętujemy uwarzenie pierwszego polsko-duńskiego kooperacyjnego kwaśnego piwa żytniego oraz 4 urodziny PINTY. W imprezie wezmą udział załogi obu browarów - z Danii przyjedzie założyciel i główny piwowar To Øl - Tobias Emil Jensen.  W planie m.in. piwa z obu browarów i kwaśne potrawy.  Zapraszamy do Viva la PINTA 26 marca 2015 r. od godz. 17-ej!

więcej
PINTA na chmielobraniu w Nowej Zelandii

PINTA na chmielobraniu w Nowej Zelandii

PINTA z sukcesem pobuszowała na plantacji chmielu w okolicach Nelson (Nowa Zelandia). Zebraliśmy świeże szyszki odmiany Nelson Sauvin (późny zbiór). Świeże - mokre szyszki zostaną użyte do chmielenia na zimno piwa PINTA takAHaka - Double Chocolate Orange&Exotic New Zealand Haka Black IPA - premiera 11 kwietnia na Beer Geek Madness we Wrocławiu.

więcej

STRONA PRZEZNACZONA WYŁĄCZNIE
DLA OSÓB PEŁNOLETNICH

CZY MASZ UKOŃCZONE 18 LAT?
TAK / NIE

Web only for adults

ARE YOU 18 YEARS OLD?
YES / NO

ZAPRASZAMY PO OSIĄGNIĘCIU PEŁNOLETNOŚCI

_

come back when you're 18